Het leven stelt ons voor een groot aantal uitdagingen op vlak van werk, studies, liefde, familie, seksualiteit, gezondheid, vriendschappen, verlies en verandering. Wanneer wij voor deze uitdagingen worden geplaatst kan het verkeerd lopen: we verliezen onszelf, slagen er niet in om door de bomen het bos nog te zien, worden overstelpt, overspoeld en overdonderd, we piekeren of worden slapeloos, we zien voortdurend dezelfde moeilijkheden terugkeren. Vaak weten we niet eens meer hoe het allemaal is begonnen, noch of en hoe het ooit zal eindigen.

Vandaag zijn we gewend dergelijke moeilijkheden te benoemen als “psychische stoornissen”, maar ik spreek liever van “psychisch lijden”. Het lijden staat immers voorop wanneer we geen uitweg meer zien in de uitdagingen waar het leven ons voor stelt.

Dit lijden hoeft ook niet steeds gekoppeld te zijn aan een duidelijke aanwijsbare oorzaak. Soms worden we overvallen door droefheid, boosheid of lusteloosheid. Ons lichaam kan pijn doen zonder dat we daar een duidelijke lichamelijke oorzaak voor vinden. We hebben geen eetlust meer (of we eten net te veel), we slapen niet meer (of we slapen net te veel), we voelen voortdurend spanning (of we voelen net niets) – ons lijf geeft aan dat er iets niet gaat, maar we weten niet wat. Waar dit lijden zich ook laat voelen, we hopen dat het kan ophouden.

In mijn praktijk bied ik een behandeling aan voor de meest uiteenlopende problematieken. In deze behandeling staat het spreken centraal. Mijn ervaring heeft mij immers geleerd dat praten niet alleen verlicht, maar ook helpt met het vinden van een nieuwe wijze om met het leven en haar uitdagingen om te gaan. Via een spreken dat het lijden niet probeert af te dekken of onmiddellijk op te lossen, proberen we samen tot inzicht te komen en een manier van in het leven te staan die zorgt voor minder lijden. Neem gerust contact op voor een afspraak, samen kunnen we kijken hoe we dit, wat het ook is, anders kunnen aanpakken.

U kan bij mij terecht voor onder andere:

Depressie

Burn-out

Rouwverwerking

Relatieproblemen

Problemen op de werkvloer

Perfectionisme

Faalangst en slaagdwang

Angststoornissen: fobie, sociale angst, paniekaanvallen, etc.

Verslavinsproblematiek

 

Eetstoornissen: anorexia, boulimie, etc.

Extreme verlegenheid

Piekeren

Huilbuien

Slaapstoornissen

Obsessief-compulsieve stoornissen: tics, voortdurend moeten herhalen van dezelfde handelingen, opdringerige gedachten, etc.

Onverklaarbare lichamelijke klachten: (spannings)hoofdpijn, spierpijn, darmklachten, impotentie, etc.