De adolescentie is een delicate overgangsfase. Uw kind moet in de loop van enkele jaren de veerboot van de kindertijd naar de volwassenheid nemen, en dat gaat niet zonder slag of stoot: relaties worden belangrijker, het lichaam verandert, de eisen met betrekking tot verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en autonomie nemen toe en de identiteit wordt opgebouwd.

Ook voor u verandert er veel. Sommige adolescenten revolteren heftig, anderen blijven afhankelijk. De band kan ernstig verstoord geraken. Plots herkent u uw eigen kind niet meer. Of u maakt zich zorgen dat er zich binnen in dat hoofd vanalles afspeelt, maar u kan daar niet meer aan. Of u kan wel praten met uw kind, maar er lijkt weinig verandering in te komen. Het evenwicht tussen voldoende zelfstandigheid bieden en toch nog een band hebben is zoek of lijkt onbereikbaar.

Op zo een moment kan het goed zijn om naar een psycholoog te stappen. In mijn praktijk bied ik jongeren een ruimte om in alle vertrouwelijkheid te spreken. Enkel wanneer er vrijuit kan worden gesproken , kunnen we de moeilijkheden waar uw adolescent voor wordt gesteld aanpakken.

Om deze ruimte te garanderen moet er vertrouwen zijn. Dit betekent dat ik de jongere moet kunnen garanderen dat wat met mij wordt besproken niet verder met derden wordt besproken. Enkel wanneer we van die afspraak vertrekken, kan de behandeling werkzaam zijn. De enige uitzondering op deze regel is het zeer zeldzame geval waar er acuut gevaar is dat de jongere zichzelf of een ander ernstige schade zou kunnen berokkenen. Als ouder bent u welkom op het eerste gesprek, maar dat is geen verplichting. Nadien kan u nog steeds met mij een afspraak maken, maar de jongere zal hiervan steeds op de hoogte worden gebracht. Indien u hier verder vragen over heeft, aarzel dan zeker niet om contact met mij op te nemen.

U kan bij mij terecht voor onder andere de volgende problemen:

Stemmingswisselingen, droefheid, depressie, etc.

Onzekerheid, faalangst, slaagdwang, perfectionisme, etc.

Problemen op school (leerproblemen, pesten, spijbelen, etc.)

Piekeren

Slapeloosheid

Sociale angsten, fobieën, paniekaanvallen

Gedrags- en agressieproblemen

Rouwverwerking

Eetstoornissen zoals anorexia of boulimie

Zelfverminking

Druggebruik

Onverklaarbare lichamelijke klachten